دانشگاه صنعتی شریف
دانشگاه صنعتی شریف دانشگاهی دولتی واقع در خیابان آزادی تهران، ایران است. این دانشگاه در سال ۱۳۴۴ به دستور محمدرضاشاه پهلوی و به سرپرستی محمدعلی مجتهدی گیلانی با نام دانشگاه صنعتی آریامهر بنیان گذاشته شد. دانشگاه صنعتی شریف پس از انقلاب اسلامی، در آبان ۱۳۵۸، بهافتخار یکی از دانشآموختگان آن، مجید شریف واقفی یکی از اعضای سابق سازمان مجاهدین خلق، که پس از اختلاف نظر با ایشان از سازمان جدا و به شهادت رسید، به دانشگاه صنعتی شریف تغییر نام داد. دانشگاه صنعتی شریف در محله طرشت تهران در نزدیکی میدان آزادی واقع شده، و پردیسی نیز در جزیره کیش در خلیج فارس دارد.
این دانشگاه بسیاری از بهترین دانشجویان ایران را جذب میکند. علاوه بر دارندگان مدال طلای دانش آموزی در المپیادهای ریاضی، فیزیک، شیمی و کامپیوتر، هر ساله تقریباً ۱۰۰۰ نفر از بهترین رتبههای کنکور رشته ریاضی-فیزیک جذب دانشگاه صنعتی شریف میشوند. این مرکز به عنوان دانشگاه امآیتی ایران خوانده شدهاست.دانشآموختگان این دانشگاه سهم عظیمی از نخبگان اقتصادی، سیاسی و فرهنگی ایران را تشکیل میدهند. این مرکز علمی-تحقیقی در رتبهبندی دانشگاههای جهان که به وسیله مؤسسه معتبر تایم انجام میشود رتبه ۶۰۰ و در بین دانشگاههایی که در ۵۰ سال اخیر تأسیس شدهاند حائز رتبه ۴۷ است.
دانشآموختگان این دانشگاه، به دلیل اعتبار مناسب آن، برای انتصاب در مدیریتهای علمی، فنی و اجرایی بخت زیادی دارند و بهعلاوه در آزمونهای متمرکز ورودی کارشناسی ارشد از نظر میانگین نمرات و درصد قبولی از کارشناسی به کارشناسی ارشد در رشتههای فنی، مهندسی و علوم پایه مقام بالایی را در بین دانشگاههای کشور داشتهاند. همچنین تعداد زیادی از دانشآموختگان این دانشگاه، برای ادامهٔ تحصیل عازم کشورهای دیگر میشوند.
این دانشگاه در حال حاضر دارای ۴۸۴ عضو هیئت علمی است که از این تعداد ۱۸۱ نفر استاد، ۱۰۵ نفر دانشیار، ۱۷۶ نفر استادیار، ۲۰ نفر مربی و ۲ نفر مربی آموزشیار میباشند. طی پنج سال گذشته بیش از ۹۰ درصد از پذیرفته شدگان مقطع کارشناسی کنکور سراسری دانشگاهها با رتبههای بین ۱ تا ۱۰۰ و بیش از ۵۰ درصد پذیرفته شدگان با رتبههای بین ۱ تا ۵۰۰، دانشگاه صنعتی شریف را برای ادامه تحصیل خود برگزیدهاند. برگزاری مسابقات جهانی برنامهنویسی دانشجویی ACM، ماراتون برنامهنویسی تلفن همراه، مسابقات Robocup، مسابقات خودروهای هیبریدی و مسابقات ملی شناورهای هوشمند، مسابقات رباتیک و دهها برنامه متنوع و جذاب از فعالیتهای عمده علمی دانشجویی این دانشگاه است. با انجام سالانه دهها میلیارد تومان قرارداد ارتباط با صنعت و ثبت بیش از ۲۰۰۰ مقاله ISI در دو سال گذشته، به عنوان پیشگام دانشگاههای کشور در انجام پژوهشهای کاربردی بوده و تلاش دارد تا چرخه آموزش تا صنعت را به نحو احسن عملیاتی سازد.
دانشکده ها
در بخش زیر دانشکدههای دانشگاه به ترتیب تاریخ تأسیس ذکر شدهاند:
۱۳۴۵ دانشکده مهندسی برق
۱۳۴۵ مهندسی شیمی و نفت
۱۳۴۵ مهندسی و علم مواد
۱۳۴۵ دانشکده مهندسی مکانیک
۱۳۴۶ (مهندسی علوم)
۱۳۴۶ دانشکده فیزیک
۱۳۴۶ دانشکده ریاضی
۱۳۴۷ دانشکده شیمی
۱۳۴۷ مهندسی صنایع
۱۳۵۰ دانشکده مهندسی عمران
۱۳۶۵ مهندسی کامپیوتر
۱۳۷۴ گروه فلسفه علم
۱۳۷۸ دانشکده مهندسی هوافضا
۱۳۷۸ دانشکده مدیریت و اقتصاد
۱۳۸۵ مهندسی انرژی
کتابخانه ها
کتابخانه دانشگاه صنعتی شریف شامل کتابخانه مرکزی و ۱۰ کتابخانه اقماری و تخصصی میباشد که همزمان با تأسیس دانشگاه در سال ۱۳۴۴ کار خود را شروع کرد. کتابخانه مرکزی در ساختمان ۵ طبقه دکتر مجتهدی واقع میباشد. کتابخانههای اقماری که کتابخانه شعب نیز نامیده میشوند شامل کتابخانههای زیر میباشند:
کتابخانه مهندسی شیمی و نفت
کتابخانه مهندسی و علم مواد
کتابخانه گروه فلسفه علم
کتابخانه مهندسی هوافضا
کتابخانه ریاضی و صنایع
کتابخانه بیوشیمی
کتابخانه مدیریت
کتابخانه فیزیک
کتابخانه عمران
کتابخانه برق
افتخارات دانشگاه
کسب مقام نخست در مسابقات ریاضی دانشجویی برای ۲۱ سال متوالی
کسب رتبه ۲۰۰تا ۲۵۰در بین دانشگاههای برتر جهان براساس رتبهبندی QS (1399)
تربیت بیش از ۴۶ هزار دانشآموخته در مقاطع مختلف تحصیلی
انتخاب چندین نفر از استادان دانشگاه به عنوان چهرهٔ ماندگار کشور از جمله: مهدی بهادرینژاد، حسن ظهور، پرویز دوامی، سعید سهرابپور، بهمن مهری، سیاوش شهشهانی، مهدی گلشنی، علیمحمد رنجبر و جواد صالحی
کسب نشان درجه ۱ دانش بهوسیلهٔ استادان این دانشگاه مهدی بهادرینژاد و پرویز دوامی
داشتن بیشترین تعداد اعضای فرهنگستان علوم در بین دانشگاههای ایران
معرفی شدن جواد صالحی به عنوان پراستنادترین دانشمند ایرانی درISI
پروژهٔ تأسیس مدرسهٔ مجازی با هدف گسترش عدالت آموزشی در سراسر کشور ایران، که توسط دبیرستان دانشگاه صنعتی شریف اجرا شد. جزئیات پروژه و نحوهٔ همکاری
کسب رتبه اول بین مؤسسهها در جشنوارههای سالانه برترینهای فناوری نانو از سال ۱۳۸۷تا کنون
حضور بیشترین دانشآموخته از دانشگاه صنعتی شریف در بین اعضای هیئت علمی دانشگاههای کشور
دیگر افتخارات کشوری
کسب رتبه اول مسابقات ریاضی دانشجویی کشور
کسب رتبه اول مسابقات برنامهنویسی دانشجویی ACM در بین دانشگاههای کشور
کسب ۱۳ مدال طلا، نقره و برنز المپیاد دانشجویی کشور
کسب ۴ عنوان برتر در جشنواره جوان خوارزمی
کسب رتبه اول کشور در فناوری نانو برای چندین سال متوالی
کسب عناوین برتر فعالیتهای فرهنگی، هنری و ورزشی دانشجویی
ساخت مسجد با ترکیب اصول مهندسی و معماری سنتی و بهرهبرداری داخل و خارج دانشگاه
کسب مقام برتر توسط دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف در ده دوره اخیر مسابقات قرآن کریم دانشجویان سراسر کشور
برترین دانشگاه در میزان قراردادهای ارتباط با صنعت (در بخش دفاعی)
کسب رتبه اول بین مؤسسهها در جشنوارههای سالانه برترینهای فناوری نانو از سال 1387تا کنون
تولید بالاترین سرانه مقاله مجلات در بین دانشگاههای کشور از سال 1390 تا 1393(پایگاه SCOPUS)
افتخارات بینالمللی در سالهای اخیر
کسب رتبه اول مسابقات روباتهای فوتبالیست Robocup (سوئد)
کسب رتبه پنجم مسابقات بینالمللی ریاضی دانشجویی (مجارستان)
کسب رتبه نهم مسابقات جهانی برنامهنویسی دانشجویی ACM (کانادا)
کسب مقام نخست کشور در اکثر دورههای مسابقات acm
کسب مقام دوم (۲۰۱۹) در مسابقات طراحی سیستمهای فضایی انستیتو آمریکایی هوانوردی و فضانوردی (AIAA)
کسب مقام دوم (۲۰۱۶)، سوم (۲۰۱۸) و اول (۲۰۱۹) در مسابقات طراحی هواپیمای انستیتو آمریکایی هوانوردی و فضانوردی (AIAA)
کسب مقام اول (۲۰۱۹) در مسابقات طراحی موتور انستیتو آمریکایی هوانوردی و فضانوردی (AIAA)
کسب ۳ عنوان برتر در بیست و دومین جشنواره بینالمللی خوارزمی
دانشگاه شریف در رتبه بیست و هفتم ۱۰۰ دانشگاه جوان جهان
دو مدال طلا و چهار برنز دستاورد شریفیها در مسابقات جهانی ریاضی
دریافت مدال فیلدز توسط دانشآموخته برجسته علمی دانشگاه خانم مریم میرزا خانی (۲۰۱۴)
کسب رتبه اول در بین دانشگاههای صنعتی ایران بر اساس رتبهبندی ISC (1391)
طراحی و ساخت ماهواره «شریف ست» با قدرت تفکیک بالا و کیفیت عکس رنگی (۱۳۹۳)
دانش آموختگان سرشناس
دانشگاه صنعتی شریف به خاطر پیوستن شمار زیادی از دانشآموختگانش به دنیای آکادمیک شناخته شدهاست. برای نمونه، مریم میرزاخانی، استاد فقید دانشکده ریاضی دانشگاه استنفورد و نخستین زن برندهٔ مدال فیلدز از آن جملهاند.شماری از دانش آموختگان در صنعت فعال بودهاند. اکبر ترکان وزیر سابق راه و ترابری، منوچهر منطقی، مدیرعامل سابق ایران خودرو، احمد قلعه بانی، مدیرعامل سابق سایپا، و مهدی میرمعزی مدیرعامل سابق شرکت ملی نفت ایران از آن جملهاند.
بسیاری از دانش آموختگان دانشگاه وارد سیاست شدهاند، از جمله محمدعلی نجفی شهردار سابق تهران، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور، محمد عطریانفر، رئیس سابق شورای شهر تهران مرتضی الویری، شهردار سابق تهران، علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی و مدیرعامل سابق سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و محسن سازگارا، فعال سیاسی و مقام سابق دولتی. رضا اردکانیان وزیر نیروی ایران نیز فارغالتحصیل و عضو هیئت علمی این دانشگاه است.
برخی از اعضای اپوزیسیون خارج از ایران نیز فارغالتحصیل دانشگاه صنعتی شریفند. از آن جمله فؤاد مصطفی سلطانی، رهبر سابق کومله و مریم رجوی.
شماری از فارغ التحصیلان دانشگاه صنعتی شریف فعالیت خود را در ورزش حرفهای پی گرفتهاند، از آن جمله علی دایی، سرمربی سابق تیم ملی فوتبال ایران. عادل فردوسیپور، گزارشگر فوتبال، محمد فارسی، عضو سابق تیم ملی کشتی ایران و الشن مرادی استاد بزرگ شطرنج و محمدعلی رستگار، رییس سابق فدراسیون جودو نیز از دانش آموختگان دانشگاه هستند.
دیگر چهرههای فارغالتحصیل شریف شامل پیمان یزدانیان، آهنگساز و محمدجواد لاریجانی، رئیس پژوهشگاه دانشهای بنیادی هستند.
کوهیار گودرزی بلاگر سابق نیز از دانشجویان این دانشگاه بود. امید کوکبی، از دانش آموختگان فیزیک،که محقق پسادکتری دانشگاه تگزاس در آستین بود، پس از ورود به ایران دستگیر و مدتی زندانی شد. حمید بابایی زندانی سیاسی دانشآموخته این دانشگاه بودهاست.
شماری از دانشمندان هستهای ترور شده ایران، از جمله فارغ التحصیلان این دانشگاه هستند: مسعود علیمحمدی، مصطفی احمدی روشن.
ارتقای ۱۰۰ پلهای دانشگاه صنعتی شریف در رتبه بندی تایمز
در آخرین رتبه بندی اعلام شده توسط موسسه تایمز دانشگاه صنعتی شریف با ارتقای رتبه ۱۰۰ پلهای نسبت به سال گذشته موفق به کسب جایگاه، در رده ۴۰۰-۵۰۰ جهان و کسب رتبه ۳ ام کشور شد.همچنین دانشگاه صنعتی شریف موفق به کسب رتبه اول کشوری در شاخص 'پژوهش' و رتبه اول جهانی در شاخص 'درآمد از صنعت' شده است. در شاخص 'بین المللی سازی' نیز رتبه ۴ ام را در میان دانشگاه های ایران کسب کرده است.نکته قابل توجه این است که دانشگاه صنعتی شریف در تمامی شاخصهای تعریف شده در رتبه بندی تایمز افزایش امتیاز داشته است که منجر به ارتقای جایگاه این دانشگاه نسبت به رقبای داخلی و منطقهای شده است. کسب رتبه اول کشوری در شاخص 'پژوهش' و 'درآمد از صنعت' با توجه به اینکه رتبه بندی تایمز از نظام های رتبه بندی پژوهش محور محسوب می شود، بسیار حائز اهمیت است.