معرفی رشته مهندسی کشاورزی

معرفی رشته مهندسی کشاورزی

 

مهندسی کشاورزی

 

مهندسی کشاورزی از قدیمی ترین علومی است که بشر از آن آگاه است. زیرا از گذشته های دور تا به امروز هم این علم ادامه دارد و از آن استفاده می شود.  از زمان گذشته هم بشر برای تامین منابع غذایی خود کاشت و برداشت مواد کشاورزی را انجام می‌داده و در طی سال‌های گذشته تجربه‌های زیادی در این زمینه به دست آورده است.

در سالهایی که گذشته است مطالعه کردن برای افزایش بهره برداری و راندمان کار باعث شده است که این رشته را به عنوان یک رشته دانشگاهی در بیاورند تا بتوانند افراد متخصص در این زمینه تربیت کنند و این علم را به صورت سیستمی و تخصصی تر ادامه دهند.

اهمیت این رشته با افزایش جمعیت و بروز خشکسالی و بی آبی های فراوان بیشتر محسوس شد و متخصصین این حوزه به دنبال راه های جایگزین و مناسب برای افزایش سطح زیر کشت و تولید محصول با استفاده از کمترین میزان آب هستند.

 

 

گرایش های مختلف مهندسی کشاورزی

رشته مهندسی کشاورزی در رشته ریاضی فیزیک دارای سه گرایش مختلف است که دانشجویان می توانند با توجه به علاقه هر کدام را برای تحصیل انتخاب کنند.

 

گرایش آب

گرایش آب از مهندسی کشاورزی در ارتباط با آب است و کسانی که در این گرایش تحصیل می کنند با ویژگی های مختلف و نحوه به دست آوردن آن و شیوه انتقال و مصرف و روش‌های مختلف آشنا می‌شود. افرادی که در این گرایش تحصیل می کنند برای به دست آوردن آمادگی بیشتر و افزایش سطح آگاهی درس های مثل زمین شناسی، خاک شناسی، گیاه شناسی، طراحی سیستم و ساخت تجهیزات مکانیزه آبیاری را می آموزند.

بخاطر کمبود منابع آبی این گرایش هم اکنون لز مهم ترین زیر مجموعه های علم کشاورزی در دنیا به ویژه در کشور ما است زیرا بطور جدی با مشکل کمبود منابع آب روبرو هستیم. افرادی که در این رشته تحصیل می کنند باید به صورت دائم اقدام به تحقیقات مختلف برای افزایش راندمان محصولات کشاورزی با ارائه روش های نوین آبیاری کنند.

 

گرایش اقتصاد کشاورزی

گرایش اقتصاد کشاورزی از رشته مهندسی کشاورزی می باشد که هدفش تربیت کردن افراد متخصص است که بتوانند علم اقتصاد را یاد بگیرند و در زمینه کشاورزی آنرا به کار ببرند. این گرایش به دانشجویان یاد می دهد که بتوانند از منابع موجود بیشترین استفاده را از نظر اقتصادی ببرند. در واقع اقتصاد کشاورزی کمک می کند که با استفاده از کود، آب، خاک، بذر و دیگر مواد بتوانیم راندمان کار را بالا ببریم.

گرایش اقتصاد کشاورزی در مباحث کلان اقتصادی کشور در حوزه کشاورزی هم فعالیت میکند و با ارائه راه کارهای مؤثر سیاست های دولت و مسئولین را به سمت بهینه کردن صنعت کشاورزی کشور میبرد. یکی از گرایش های مهم رشته اقتصاد هم کشاورزی است که با این گرایش متفاوت است و دانشجویانی که در آن رشته تحصیل می کنند اطلاعات زیادی در زمینه کشاورزی نداشته و بیشتر در حوزه اقتصاد آموزش می بینند.

 

گرایش ماشین آلات کشاورزی

در حال حاضر کشاورزی به سمت صنعتی شدن و پیشرفته شدن می رود و برای به دست آوردن موفقیت و بالا بردن راندمان در این حوزه باید از ماشین‌آلات و تجهیزات مختلف استفاده کرد. به همین علت گرایش ماشین آلات کشاورزی در رشته مهندسی کشاورزی به انجام این کار می‌پردازد که با ارایه تجهیزات جدید قدم‌های بزرگی برای بهبود وضعیت کشاورزی برمیدارد.

دانشجویان این رشته در کنار دروس رشته کشاورزی، دروس رشته مکانیک و برق را هم می خوانند و با ساختار تجهیزات مختلف کشاورزی آشنا می شوند. دانشجویان می توانند بعد از فارغ التحصیلی اقدام به طراحی و ساخت تجهیزات مختلف کشاورزی برای آسان تر و بهینه کردن این صنعت کنند.

 

 

 

بازار کار رشته مهندسی کشاورزی

تا وقتی که بشر زنده است و روی زمین زندگی میکند به کسانی که در زمینه کشاورزی متخصص باشد نیاز دارد. در ایران روستاهای زیادی وجود دارد که مردم زندگی خود را از طریق کشاورزی می‌گذرانند. کسانی که در این رشته تحصیل کنند می‌توانند بعد از فارغ التحصیل شدن اگر زمین مناسبی داشتند کشاورزی را به روش مکانیزه و مدرن شروع کنند و اگر زمینی نداشته باشند می توانند تحت عنوان مشاور کارشناسی در وزارت جهاد کشاورزی مشغول به کار شوند.

طی سال های گذشته ایران به سمت بی آبی شدید و فقز آبخوان رفته است و کاهش منابع آبی باعث شده که خیلی از کشاورزان این کار را رها کنند. در حال حاضر در کشور نیاز به طراحی و ایجاد روش های جدید و نوین کشاورزی برای کاشت محصولات مختلف با کمترین مقدار آب وجود دارد. اگر فرد خلاقی باشید و به رشته کشاورزی علاقمند باشید می توانید با تحقیق و تفحص در زمینه تولید محصولات مختلف کشاورزی کارآفرینی کنید. علاوه بر کارآفرینی افرادی که در رشته کشاورزی فارغ التحصیل می شوند می توانند به عنوان مدرس و مشاور در زمینه های مختلف علم کشاورزی فعالیت کنند. مثلاً اداره های مختلف کشاورزی شهرستان ها هر سال اقدام به برگزاری کلاس های مختلف آموزش مفاهیم مختلف کشاورزی برای افراد علاقه مند می کند که می توانند به عنوان استاد و مشاور در این مراکز به فعالیت بپردازند.

 

ادامه تحصیل و بورسیه خارج از کشور

اگر قصد ادامه تحصیل در رشته مهندسی کشاورزی را دارید خوب است بدانید که این رشته تا مقطع دکترا در ایران تدریس می شود و افراد می‌توانند در گرایش های مختلف در این رشته تحصیل کنند که این رشته به خاطر کاربرد زیادش در سراسر دنیا طرفدار دارد و کشورهای زیادی هستند که کشاورزی خود را کاملا صنعتی کردند و دلیل آن کارآمد بودن دانشگاه های آن ها است. شما می توانید برای تحصیل در دانشگاه های معتبر بین المللی باید نسبت به تهیه رزومه قوی و مدرک زبان بین المللی مانند آیلتس و تافل اقدام کنید. برای پذیرش آسان تر رزومه شما باید علاوه بر نمره های مناسب در مقطع کارشناسی شامل تجربیات مختلف در علم کشاورزی هم باشید.

 

چه کسانی برای این رشته مناسب هستند

همانطور که همه شما می دانید کشاورزی شغلی است که به صورت مستقیم و غیر مستقیم با طبیعت سر و کار دارد. و کسانی که قصد دارند این رشته را مطالعه کنند باید علاقه زیادی به کارهای طبیعی و بیرونی داشته باشند. این افراد نمی توانند کل روز را پشت میز بنشینند و بعد از اینکه ساعت کاری تمام شد به خانه برگردند. کشاورزی یک کار زنده به حساب می‌آید و گرایش هایی که به صورت غیر مستقیم هم به کشاورزی مربوط می‌شود باید در زمان های مختلفی در موقعیت واقعی محیط کشاورزی قرار بگیرند

پس مهم ترین عامل در انتخاب این رشته علاقه است. همچنین این افراد باید در دروس ریاضی و فیزیک هم کمی قوی باشد تا بتواند علاوه بر کسب نمره های مناسب در دروس مهندسی قدرت تحلیل و بررسی خود را نیز افزایش دهد.

 

درآمد و حقوق

حقوق مهندسی کشاورزی هم مثل خیلی از شغل های دیگر وابسته به شرکتی است که افراد در آن کار می کنند. به خاطر تعداد بالای فارغ التحصیلان این رشته و محدود بودن ظرفیت کشور برای جذب این افراد خیلی از کسانی که از این رشته فارغ التحصیل می شوند نمی توانند جذب بازار کار شوند. ولی یادتان باشد اگر کسی بتواند در روستا یا شهرستان کارآفرینی کند بعد از چند سال می تواند درآمد بسیار خوبی داشته باشد.

برای مهندس کشاورزی در سمت مسئول کنترل کیفیت حداقل درآمد 600000 و حداکثر 1210000 تومان و میانگین درآمد ماهیانه 800000 تومان است.

 

 

 

+